God mat då man reser

När man reser så är en av de stora behållningarna maten man kan njuta av. Många stannar på hotellet och äter där och har all inclusive. Sluta med det säger jag! Undvik även alla turistställen som serverar pommes till allt! Det bästa är att hitta de där lokala ställena som invånarna själva går till för att äta. 

När jag är i Spanien så finns det två måsten för mig. Det är paella (bilden) och tapas. När det gäller paella så heter det så efter det kokkärl det görs i. Det är en särskild panna som används då man lagar den samt serverar ut. Det är en risrätt och den kan idag variera sig en del. En traditionell paella förr i tiden var en mix av olika ingredienser som lokala bönder hade tillgång till så som kyckling, kanin och grönsaker. Idag är det vanligt att man får den med skaldjur.

Tapas är små rätter av olika slag. Tapas kommer från det spanska verbet tapar. På svenska betyder det ”att täcka”. Det betyder alltså lock och det var även så de fungerade förr, eftersm man då ofta hade skivor av bröd eller kött som man satte ovanpå glaset med sherry på andalusiska tavernor. Detta för att skydda drycken mot flugor och andra insekter.

Tapas är både kalla och varma rätter. Det kan bland annat vara detta:

  • En skiva vitt bröd med ett pålägg så som skinka (jamón), ost (queso), chilipeppar (pimiento), oliver (aceitunas), korv (chorizo), olika typer av fisk (pescado) och så vidare.
  • Potatisomelett (tortillas)
  • Köttbullar med sås (albondigas)
  • Bläckfisk (calamares)
  • Ansjovis (boquerones)
  • Långkokt oxkött (carne mechada)
  • Räkor med vitlök (gambas al ajillo)
  • Fläsk med persilja och vitlök (raxo)
  • Färska svampar med vitlök (setas al ajillo)
  • Ost med ansjovis (queso con anchoas) 

Sen finns det så klart en massa mer rätter!

När jag är på Kreta så finns det två saker jag gärna beställer. Det är grekisk sallad och det är stifado. Stifado är en kryddig grekisk gryta. Tydliga smaker av tomat och kanel är Stifadons karaktär. 

Det är en smakrik köttgryta med smålök eller klyftad stor lök. Såsen består av bland annat tomat, vin och kryddas ibland med kanel.

Stifado kan göras på olika typer av kött: nöt (beef/moshari), kanin (rabbit/kouneli) och åttaarmad bläckfisk (octapud/chtapodi). Står det endast stifado på menyn så är det i regel nöt som används.

Här är ett gott recept på stifado om ni vill testa att göra det själv:

4 portioner

  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 650 g grytbitar av nötkött
  • Smör/olja
  • 500 g passerade tomater
  • 1-2 dl rött vin
  • 1 köttbuljongtärning
  • Lite socker
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk oregano
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 1 krm mald nejlika
  • 1 knippe schalottenlök
  • Salt, peppar

Tillagning

1. Skala och hacka lök och finhacka vitlök.
2. Bryn grytbitar i smör och olja, tillsätt lök och vitlök och fräs lätt.
3. Häll i passerade tomater och rödvin så det täcker köttet.
4. Tillsätt buljongtärning, socker, vinäger, oregano, lagerblad, kanelstång, nejlika, salt och peppar.
5. Koka i 1 timme.
6. Lägg i skalad schalottenlök.
7. Koka 1 timme till.
8. Smaka av och salta och peppra ev lite till.
9. Servera med någon form av potatis och någon grönsak.

15 Feb 2021

Glimten i Grytan

© 2024 Glimtenigrytan.se. Alla rättigheter förbehållna.