Mise en place - smart att göra i köket

Om du sett en del matlagningsprogram och kockprogram så har du säkert hört talas om uttrycket Mise en place. Det är ett franskt utryck som betyder ungefär allt på plats. Det handlar alltså om att förbereda sig inför att laga mat, så att allt man har koll på allt och att allt finns där det ska. Det är precis samma med casino, alltid bra läsa en guide före du spelar. Mise en place innebär bland annat att ta fram och förbereda alla råvaror och ingredienser. Det är inte så kul att stå och laga mat och så inser du att det bara är ett ägg i kartongen, men du behöver tre.

Så för att göra en bra mise en place, läs noga genom receptet du ska laga efter och kolla sedan att allt finns hemma. Ta fram allt från kylen och skafferiet. Om du lagar eget recept efter huvudet, så gå igenom i huvudet vad det är du behöver och ta fram. Saknas något i denna fasen, ja då hinner du nog springa till affären och handla. Värre att komma på i slutet att det saknas och hinna med det. 

En annan sak med mise en place är att lägga allt i rätt ordning du behöver dem. Det är även bra att förbereda så som att hacka löken, hälla rätt mått kryddor i skålar med mera. Ha tomma ytor på diskbänken och köksbordet. Placera ingredienserna i den ordning, som du kommer att behöva dem. Till exempel från vänster till höger. När du gör detta, får du också en bra genomgång av receptet. 

Ta fram alla köksredskap du behöver

När du sla laga maten så behöver du ju även en hel del redskap, grytor, stekpannor med mera. Att stå och leta efter det du behöver under den tiden du lagar maten är inte alltid så kul. Det tar fokus från matlagningen och kanske du då bränner vid när du står med huvudet i ett skåp eller ner i en låda för att leta efter en stektermometer. 

Se till att fundera på vad det är du behöver för att laga dagens mat. Ta fram dem och lägg även dessa i den ordning du skas använda dem. Ett exempel kan vara:

  • Kniv och skärbräda
  • Potatisskalare
  • Kastrull för kokning
  • Liten kastrull och visp för sås
  • Potatispress
  • Stor bunke och slev
  • Stekpanna och stekpincett
  • Ugnsfast form och underlägg

 

För att kunna göra en bra mise en place med både råvaror och redskap så är det bra att gå igenom ditt recept, steg för steg, före du börjar laga maten. Det ger stora fördelar att ha allt klart och veta vilka moment det är i matlagningen. Genom att ha bra koll på receptet så är det större chans att du intee gör en massa misstag eller råkar ut för överraskningar. 

Extra noga är det att läsa igenom de recept du aldrig gjort tidigare. Det är inte bara att köra på och sedan inse en bit in i matlagningen att du missat en del av det du borde gjort.

8 Feb 2021

Glimten i Grytan

© 2024 Glimtenigrytan.se. Alla rättigheter förbehållna.