Våga laga vilt

Något många tycker om att äta, det är vilt, i form av rådjur, hjort, älg och så vidare. Men det är även ett kött många drar sig för att våga laga själv. Det är ju så att det är ett ganska magert kött överlag och det finns risker att det blir torrt. Men genom att förbereda väl samt läsa på om hur du ska göra samt våga testa dig fram, så ska du se att du snart kommer bli proffs på det. Om du vill bli proffs på att veta allt om casino, så kan du klicka här. Ett par bra tips att tänka på då du ska laga vilt är detta:

  • Köttet ska ha rumstemperatur
  • Håll ett öga på fibrernas riktning
  • Stek i olja och rejält med smör
  • Genomstek aldrig stekar och filéer
  • Låt köttet gå färdigt i ugn

Förbered köttet

En sak som är viktigt är att ta fram köttet i tid, så att det får rumstemperatur. Annars kommer det chockas i pannan, dra ihop sig och kan bli torrt eller segt. Så låt köttet ligga framme minst en timme före tillagning.

Om du vill kan du marinera köttet innan. Denna marinad kan du även använda som grund till en god sås. 

Hålla koll på fibrernas riktning

Kött ska skäras upp olika, beroende på. Om det är en stor stek som ska göras till två små, se till att skära längs med fibrerna. När det gäller tranchering sedan så gäller det att skära dem över fibrerna, annars blir köttet segt.

Överstek inte köttet

Du bör se till att aldrig översteka ditt viltkött. Har du för hög temperatur eller om temperaturen går över så får du ett kött som smakar metallisk samt att det ofta även blir torrt. Det är bättre att ligga på den nedre temperaturgränsen på köttet, så att det är lite blodigt hellre. Helst ska det vara lite rosa, så blir köttet mört, saftigt och smakrikt. När det gäller fåglar finns det undantag, som tjäder och gås som måste komma upp i 67-68° för att köttet inte ska bli segt.

Det är bra att steka på kött i panna och sedan låta det gå klart i ugnen. Tänk på att då du tar ut den så kommer temperturen att gå upp cirka 4 % till av ungsvärmen. Har du haft den i 125 grader kommer den att öka med 5 grader efter du tagit ut den. Det kan vara bra att använda en termometer för att få det rätt.

De flesta mörka viltkött gör sig bra vid följande innertemperaturer:

  • Blodigt 56°
  • Rött 58°
  • Rosa 60°
  • Lätt rosa 62°
  • Genomstekt 65°

Krydda med goda kryddor

Vilt är smakrikt i sig och behöver inte en överdåd av kryddor och du kommer långt med salt och svartpeppar, men du kan även krydda med kryddor som lök, vitlök, grönpeppar, enbär, pistasch, timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, dijonsenap, messmör, öl, äpple, päron, citron, de flesta bär, svamp, sidfläsk, sherry, portvin, konjak och gin. Dessa smaker går bra ihop med vilt.

17 Jun 2021

Glimten i Grytan

© 2024 Glimtenigrytan.se. Alla rättigheter förbehållna.