Varför firar man våffeldagen?

Våfflor är gott och de kan ju ätas året om. Men vi har faktiskt en dag som är våfflornas! Det är den 25 mars varje år. Våffeldagen firas överallt, men varför? Och varför heter det just våffeldagen?

Egentligen är denna dag vårfrudagen, alltså Jungfru Marie bebådelsedag. Denna dag är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Läser man i evangelierna så står det att denna dag fick jungfru Maria veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande. Språkligt sett så har det alltså gått från vårfrudagen till att bli våffeldagen!

Grundrecepet våffelsmet

Se till att hetta upp våffeljärnet ordentligt och smörja med smör innan du gräddar våfflorna.

125 g smör eller margarin
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten (eller kolsyrat vatten för extra fras)

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten.

Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Våffeljärnet går använda till mycket

Ett våffeljärn kan du ha till bra mycket mer än bara göra våfflor i! Här är tips på några av de sakerna:

1. Varma mackor

Har du ingen smörgåsgrill men skulle vilja ha? Det behövs inte! Du kan göra exakt samma sak med våffeljärnet. Antingen med toasts eller så kör du med våffelsmet.

2. Omelett

Det går det alldeles utmärkt att göra omelett i våffeljärnet. Scrambled egg går jättebra det med, och blir en god äggkaka, 3-5 minuter.

3. Kanelbullar

Gör din bulldeg som vanligt och forma bullarna. Lägg sedan en bulle i var ruta och låt det vara i cirka två till tre minuter. Snabbaste bullarna i stan! Sedan kan du toppa med glasyr om du vill.

4. Råraka/raggmunk

Ta vara på gårdagens överblivna middagspotatisar, lägg i järnet och kläm igen, cirka 8 minuter. Sedan har du en råraka. Annars tar du nya som du skalar och river innan du lägger i. Ha gärna på lite olja och salt. Ska du göra en raggmunk blandar du ihop potatisen med mjöl och mjölk, samt eventuellt ägg. Vill du fluffigare och knaprigare raggmunkar kan du blanda i lite bakpulver.

5. Quesedilla

Nu kan du göra de godaste quesadillas på ingen tid alls, 3-4 minuter. Två tortillabröd med riven ost och andra valfria ingredienser.

6. Brownies

Gör smeten och häll sedan i våffeljärnet. Kläm ihop och baka ungefär fem minuter. Ta lite glass ovanpå. Perfekta att frysa in!

7. Bacon

Det går alldeles ypperligt att steka både bacon, köttbullar och korv i våffeljärnet också!

8. Kakor

Kakor eller bröd kan fungera det med. Här får man kolla av tiden genom att lyfta på locket. Ta ditt favoritrecept.

9. Grillade grönsaker

Man kan faktiskt grilla i stort sett alla grönsaker. Prova både morötter och andra rotfrukter. Sparris blir riktigt gott i våffeljärnet och de behåller sin goda krispighet. Lite olja och salt bara - så gott och så enkelt!

10. Pizza/Hamburgare

Hur ofta har man inte sparat pizzan från gårdagen och sen ändå inte ätit upp den för att den inte smakar gott dagen efter?! Och värmer man i mikron blir den oftast hård. Skär den i mindre bitar och vik dubbelt, och in i våffeljärnet! Blir som nygräddad. Samma sak om du har överblivna hamburgare, in med bröd och allt i järnet!

20 Mar 2021

Glimten i Grytan

© 2024 Glimtenigrytan.se. Alla rättigheter förbehållna.